Com controlar els nervis davant d’un examen d’oposicions?

nervis-examen-oposicions-cos-de-mestres-de-catalunya

Contingut

 

Preparar-se per a unes oposicions al cos de mestres de Catalunya requereix implicació, esforç i molta paciència. Són molts els estudiants que ens pregunteu diàriament com controlar l’ansietat davant del volum d’assignatures i matèries a estudiar. Però també com gestionar els nervis que suposa enfrontar-se a l’examen d’oposicions i a les diferents proves.

El passat 9 de gener, es va celebrar la segona part de les oposicions al cos docent de secundària a Catalunya. Un total de 5.970 aspirants, que ja havien superat la primera part de la prova d’oposicions al setembre, van enfrontar-se a dos exercicis diferents:

 • Prova pràctica (70% de la nota): aquest exercici (3 hores de duració) consisteix en la resolució d’un supòsit pràctic. És a dir, l’elaboració d’una situació d’aprenentatge a escollir d’entre tres casos plantejats pel tribunal. A cada una de les situacions, es presenten les preguntes prèvies per avaluar el nivell de coneixements que l’aspirant té sobre els continguts de la matèria. A continuació, l’alumne ha de dissenyar una situació explicant les activitats que es portaran a terme, la gestió del grup i l’avaluació reguladora per una sessió a l’aula. Per últim, l’aspirant a la plaça és citat davant del tribunal per llegir en 20 minuts la situació d’aprenentatge dissenyada i respondre a les preguntes del tribunal (10 minuts). Aquí, els nervis, l’ansietat per voler demostrar els coneixements, el cansament acumulat, el pes de la prova sobre el total de la nota, la presentació davant del tribunal… són alguns dels factors que ens poden jugar una molt mala passada.
 • Desenvolupament d’un tema (30% de la nota): en aquest segon exercici, l’opositor escull un tema d’entre els proposats a l’atzar pel tribunal. Té dues hores per presentar-lo, especificant-ne també la seva aplicació didàctica. Segurament, després de 5 hores totals d’examen, juntament amb els nervis, l’opositor necessiti una bona dosi de descans.

 

Recomanacions per gestionar els nervis davant d’una prova d’oposicions al cos de mestres de Catalunya

El que està clar és que els nervis i la incertesa són un dels principals protagonistes en el moment de l’examen.

A continuació, us presentem algunes recomanacions i consells per tal de fer aquest procés molt més amè als aspirants a aquest tipus d’oposicions al cos de mestres de Catalunya.

 

Què fer els dies previs a un examen d’oposicions?

Els dies anterior a qualsevol examen d’oposicions és molt important cuidar el teu descans, la teva alimentació i realitzar algun tipus d’activitat física:

 • Dosifica’t: és important que controlis el temps d’estudi i que respectis les hores de descans establertes. Et recomanem dormir un mínim de 8 hores diàries, ja que la manca de descans farà baixar considerablement el teu rendiment. Preparar-te les oposicions correctament i utilitzar unes bones eines d’estudi et serà de gran utilitat per evitar els nervis i la inseguretat que genera presentar-se a aquest tipus d’oposicions. L’èxit o el fracàs en el moment d’examinar-te vindrà donat també pel grau de preparació. Però també que hagis estat capaç de treure el màxim profit al teu temps d’estudi (sigui per lliure o en una acadèmia). Pots conèixer més sobre el nostre mètode docent per preparar-te les oposicions aquí.
 • Cuida la teva alimentació: uns dies abans de la prova, és important portar una alimentació saludable i evitar el consum excessiu de begudes amb cafeïna (com el te o el cafè) així com aliments que resultin pesats a l’estómac.
 • Fes esport: du a terme activitat física, sigui passejar a l’aire lliure o sigui alguna activitat més intensa, t’ajudarà a controlar el teu nivell d’estrès i d’ansietat gràcies a les endorfines alliberades. A més, aconseguiràs que la teva ment tingui més energia, estigui més alerta i millori les seves funcions cognitives.

 

Com actuar la nit anterior a l’examen d’oposicions?

 • Planifica’t: deixar tot preparat i organitzat per l’endemà t’ajudarà a centrar-te millor en el teu descans. Pensa en tot el que puguis necessitar: documentació, resguard de la inscripció, diversos bolígrafs, rellotge (no podràs fer servir el teu dispositiu mòbil), alguna peça de fruita o barreta energètica, aigua…
 • Mima’t: el dia anterior és important que no facis un sopar massa copiós i que dormis un mínim de 8 hores. El descans i l’alimentació seran claus en la recuperació del teu organisme. Tanmateix, pren-te el dia per relaxar-te, donar-te algun caprici i cuidar el teu cos i la teva ment.

 

Què fer el dia de la prova?

 • Arriba amb temps: per evitar qualsevol classe de contratemps que pugui sorgir, t’aconsellem que arribis al lloc almenys amb una hora d’antelació a l’inici de l’examen. Pensa que arribar amb el temps just farà incrementar el teu neguit i els teus nervis. Per tant, serà molt contraproduent en el resultat del teu examen.

 

Què fer durant l´examen d’oposicions?

Si tot i seguir aquestes indicacions, durant la prova trobes que els nervis s’han apoderat de tu, et portem un seguit de consells que t’ajudaran a tranquil·litzar-te:

 • Controla la respiració: ser conscient de la teva respiració, t’ajudarà a calmar el teu estat nerviós. Fer unes respiracions profundes i anar deixant l’aire a poc a poc, farà que comencis a tranquil·litzar-te.
 • Confia en tu: sabem que arribar fins a l’examen no ha estat un camí fàcil. Ha sigut intens, moltes hores dedicades a l’estudi, molta preparació, molts nervis, estrès… Però no deixis que aquest tipus de pensaments negatius t’envaeixin. Confia en tu, mantingues la teva seguretat i controla el teu estat d’ànim. Pensa que t’has estat preparant durant molt de temps. Per tant, és de vital importància que siguis capaç de fer aquest últim esforç. Estàs ja a la recta final!

 

I un cop finalitzada la prova?

 • Premia’t per l’esforç: un cop hagis finalitzat totes les proves, és el moment de celebrar-ho. Recompensa’t per tot l’esforç i per tota la teva dedicació.

 

I tu, encara no t’has presentat a cap prova? T’estàs preparant o vols preparar-te per aconseguir la teva plaça de docent al cos de mestres de primària o secundària a Catalunya?

Informar-te que la Generalitat de Catalunya ha anunciat que la propera convocatòria serà al 2022. A Xaloc Oposicions, iniciem els cursos de preparació a la prova al març de 2021, tant en la modalitat presencial com online.

Tots nosaltres hem superat la mateixa oposició a la qual et vols presentar tu. Si tens dubtes o necessites ampliar informació, posa’t en contacte amb nosaltres aquí. Estarem encantats d’ajudar-te!

També et pot interessar...

Segueix-nos a...

Vols estar al dia de totes les novetats del món de les oposicions?

Tots nosaltres hem superat la mateixa oposició a la qual et vols presentar

A Xaloc, estem especialitzats en oposicions d'ensenyament per a Catalunya. El material i les classes estan dissenyats ÚNICA I EXCLUSIVAMENT per als opositors de Catalunya.

Vols estar al dia de les últimes novetats en oposicions?

Subscriu-te a la nostra newsletter i rep la informació més rellevant sobre les Oposicions Docents de Catalunya.