Les millors tècniques d’estudi per oposicions

tècniques d'estudi oposicions
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Contingut

Si pròximament has de fer un examen d’oposicions i no tens ni la més mínima idea per on començar, tranquil/l·la; estàs a un pas d’organitzar les teves idees i d’encaminar-te per aconseguir els teus objectius. Per sort, hi ha molts mètodes d’estudi comprovats que pots prendre com a guia per optimitzar al màxim les teves hores d’aprenentatge, i estem aquí per explicar-te quins són els mètodes que no fallen. Estàs preparat/da per conèixer les millors tècniques d’estudi d’oposicions?

 

Potencia les teves hores d’estudi amb aquests consells d’aprenentatge

Potser el teu contacte amb l’estudi és recent, i això vol dir que estàs habituat/da a passar llargues hores concentrat/da davant dels teus apunts. La veritat és que aprovar un examen no depèn únicament de quant de temps invertim tractant d’adquirir els coneixements necessaris, sinó de com ho fem. Aquests processos són llargament analitzats pels experts en l’aprenentatge i aquests indiquen que implementar tècniques en estudiar és el que fa que li traiem millor profit a les nostres hores enfront dels continguts.

Heus aquí la raó de ser d’aquest article. Hem recopilat les millors tècniques d’estudi d’oposicions. Segueix aquests consells i recomanacions, i prepara l’examen com un/a expert/a.

 

Abans de començar: alguns consells

Calcula el temps estimat d’estudi

Organitzar el nostre temps és una bona manera de controlar l’ansietat que sorgeix, gairebé de manera inevitable, en observar tot el que hem de tenir estudiat per a una data concreta. Per fer-ho, pren un calendari i marca la data d’inici de preparació de la presentació i la de l’examen. Després, defineix quantes hores tindràs per dia per concentrar-t’hi al 100%.

En aquest punt és fonamental fer una previsió realista en què, idealment, el 70% del teu temps disponible sigui utilitzat per estudiar. Considera que és molt important prendre petits descansos cada cert nombre d’hores, per aclarir la ment i assimilar la informació. Si pots, el millor és prendre breus passejos o inclòs caminar per la casa; això és el que es coneixen com els “active breaks” o “descansos actius”.

 

Secciona i organitza tots els continguts

Quan ja tinguis clar com invertir el teu temps, arribarà el moment de dividir tot el material que has d’aprendre. La clau és seccionar i plantejar-te objectius diaris i factibles. D’aquesta manera podràs veure els teus avanços dia a dia, i et sentiràs motivat/da per continuar amb el procés. Com hem dit en el punt anterior, ser realista és el millor que pots fer per evitar frustracions.

També és molt bona idea ser previsor/a, i deixar alguns dies de marge previs al dia de l’oposició, ja que probablement voldràs utilitzar-los per fer un repàs general.

 

Troba un espai adequat

El lloc que escullis per estudiar serà molt important ja que en ell hi passaràs moltes hores. Per això mateix, no has de subestimar ni una mica aquesta decisió. Què pot millorar notòriament la teva experiència? Que l’habitació tingui bona llum natural, principalment. Si no comptes amb un ambient que compleixi aquestes condicions, procura comptar amb una llum freda per al dia que simplifiqui la lectura i eviti les migranyes que puguin sorgir amb les hores. Ara, els experts recomanen anar canviant el lloc d’estudi. Hi ha estudis que demostren que canviar d’ubicació ajuda a assimilar la informació que estem estudiant. Els científics defensen que, d’alguna manera, estem incentivant el cervell a treballar al màxim nivell possible.

 

5 tècniques eficaces per a l’estudi d’oposicions

Dit això, ara sí: comencem amb les tècniques d’estudi. Vegem com pots optimitzar les teves hores d’estudi:

  • Pren apunts

Aquesta és una de les maneres més eficaces i comunes de memoritzar conceptes. En passar al paper i escriure les idees, ajudem la seva assimilació, perquè quedin fixades en la nostra ment. A més, genera una predisposició activa quan estudiem, i evita que ens distraguem quan llegim paràgrafs replets de noves nocions. Utilitza colors, subratllats, autoadhesius… Tot el que faci que la teva memòria visual també entri en joc; vigilant no usar-les en excés perquè realitzin realment la seva funció.

  • Realitza quadres sinòptics

A l’hora d’apuntar idees el millor és optar per organitzar la informació per seccions, de manera que es formin mapes mentals. Què vol dir això? Si uneixes els conceptes en un gràfic, ajudant-te de línies i jerarquitzant les idees com en una mena d’arbre, et serà més fàcil memoritzar-los, ja que el cervell tendeix a recordar esquemes visuals. També t’estalviarà molt temps i et simplificarà una tasca que a vegades ens sembla tediosa: la tasca de resumir.

  • Utilitza la mnemotècnia

Les regles mnemotècniques són sistemes de memorització que ens permeten recordar seqüències de dades utilitzant uns senzills trucs. Aquest mètode funciona especialment per retenir informació a llarg termini. Qui no recorda encara el seu número de telèfon de la infància, simplement perquè recordem el moviment dels dits quan el marcàvem? Si has d’aprendre’t xifres, noms o paraules específiques, et recomanem que apel·lis a aquest consell que et farà les coses molt més fàcils.

  • Llegeix en veu alta els teus apunts

Ja hem dit que la memòria visual juga un rol clau en l’aprenentatge, però existeix una altra tècnica que complementa a la perfecció el procés d’assimilació de nova informació: estudiar en veu alta. Llegir a viva veu les nostres anotacions fa que s’activin més parts del cervell, ja que comprometem més sentits. Si vols afermar coneixements no hi ha res millor que repassar els continguts de manera oral.

  • Fes un examen de simulacre davant d’algú

Molt bé; ja has acabat d’aprendre tots els continguts del teu examen d’oposicions i estàs a uns pocs dies de la tan anhelada data. Et proposem que comptis amb l’ajuda d’algun amic o familiar amb qui puguis exposar, demostrant tots els teus coneixements. Seria bo que aquesta persona et fes preguntes d’una gran varietat de temes, perquè tu puguis tenir una idea realista del punt en el que et trobes. Assegura’t de fer-ho amb la suficient anticipació, per poder repassar aquells conceptes que no han quedat massa clars o no has sabut resoldre bé en aquest simulacre casolà.

 

Com pots veure, existeixen molts recursos als quals pots apel·lar per a treure el màxim profit al teu aprenentatge. El més important és que comptis amb temps i t’organitzis com més t’escaigui, perquè sentis que tens controlat el procés. Segueix els nostres consells i confia que donaràs el millor de tu. Ànims!

També et pot interessar...

Segueix-nos a...

Vols estar al dia de totes les novetats del món de les oposicions?

Tots nosaltres hem superat la mateixa oposició a la qual et vols presentar

A Xaloc, estem especialitzats en oposicions d'ensenyament per a Catalunya. El material i les classes estan dissenyats ÚNICA I EXCLUSIVAMENT per als opositors de Catalunya.

Vols estar al dia de les últimes novetats en oposicions?

Subscriu-te a la nostra newsletter i rep la informació més rellevant sobre les Oposicions Docents de Catalunya.