He suspès les oposicions. I ara què?

Imatge d'una persona que ha suspès les oposicions

Contingut

Has suspès les oposicions?

Coneixes alguna persona que ho hagi viscut? O, en el teu cas, has superat l’oposició, però t’has quedat sense plaça?

Segurament, ara mateix, si has suspès les oposicions et vinguin un munt de preguntes i pensaments al cap: un altre cop no, crec que no serè capaç de tornar-me a presentar, ara què faig amb la meva vida, porto moltes hores invertides, no serveixo per a això, potser és el destí…

Està clar que preparar unes oposicions no és una tasca senzilla. Ens estem preparant per a un examen molt llarg i cal dedicar-li temps i esforços. Si has suspès les oposicions o t’has quedat a les portes d’aprovar-les, sobretot, no et desanimis i no tiris la tovallola!

El procés de concurs-oposició amb el que se selecciona el personal docent del departament d’educació és llarg, feixuc i hi influeixen molts factors. Alguns els podem controlar, però d’altres se’ns escapen.

 

Quins factors pots controlar davant d’unes oposicions?

 • Fer un esforç per no caure en el desencant i “encaixar” el suspens.
 • Analitzar en què hem fallat i proposar-nos millorar. No n’hi ha prou en anar a “provar sort” o sense haver estudiat a fons. Si l’examen ens serveix per detectar quines són les nostres mancances, posant-hi més esforç les podem convertir en fortaleses de cara a una propera edició del concurs-oposició.
 • Adquirir un major control sobre les nostres condicions ambientals i de voluntat durant la preparació dels exàmens. No n’hi ha prou amb destinar-hi matemàticament un temps a la setmana a estudiar, sinó que cal que aquest temps sigui rentable, sense impediments ni distraccions. La concentració és fonamental per estudiar bé. Cal dedicar tota la nostra energia a la preparació.
 • Adquirir un major control sobre els nostres nervis. Per exemple, com més pràctiques de parlar en públic puguis fer millor que millor. Cal fer un esforç per “normalitzar” el dia de l’examen. A l’examen no anem a patir, si no a demostrar tot el que sabem!
 • Porta una vida saludable abans de les oposicions (i sempre, si és possible!). Bon menjar, bon dormir, portar un ritme vital diari… són actituds que ens ajudaran a concentrar-nos en el repte. Quan aprovem ja ho celebrarem!
 • Ser ordenats i ordenades. Tenir els apunts ordenats i nets, el lloc d’estudi ben disposat, llibres, connexions a internet, tot a punt per ser utilitzat amb diligència, ens ajuda a “moblar” el cap de cara a preparar-nos.
 • Estar segurs/es que ho portem tot fet i preparat per a les diferents proves.
 • Segur que cadascú de nosaltres, internament, sap altres aspectes que li calen millorar…

 

Quins factors NO podem controlar davant d’unes oposicions?

 • La composició del tribunal. A vegades la situació, les cares que fan els membres del tribunal, la manera de parlar-nos… imposa. Cal ser valent/a i fer la millor actuació de les nostres vides!
 • El moment dels exàmens: pot fer calor, pot ploure, ens pot haver tocat fer-les en un centre molt atrotinat, podem estar còmodes (o no…), però en aquest sentit no queda més que ser un “tot terreny” i sobreposar-nos a aquests condicionants… precisament per fer que no ho siguin.
 • El nostre moment personal. Podem estar vivint situacions personals complicades, doloroses o de color de rosa, però en el moment d’examinar-nos ho hem de deixar tot penjat fora de l’aula.
 • Possibles retards a l’hora de l’examen. Hem de pensar que, des que comencem el procés de les oposicions, estem a mercè dels esdeveniments i cal anar-los encaixant tal com venen, amb calma i tranquil·litat.
 • Altres possibles imprevistos que estan fora del nostre abast.

 

Has aprovat la fase d’oposició, però t’has quedat sense plaça?

Si, en el teu cas, has aprovat la fase d’oposició, però per aquelles circumstàncies t’has quedat sense plaça, dona’t un temps també per enfadar-te, plànyer-te i consolar-te. Busca alguna espatlla on plorar però, sobretot, igual que hem dit abans, no et desanimis!

Si no ha sigut en aquesta ocasió serà a la propera. Busca allò positiu en el que t’ha passat: ara ja coneixes com és el procés, quines sensacions es tenen, segurament intueixes com ho podries haver fet millor… i torna-t’hi a presentar, que segur que hi ha una plaça esperant-te.

Has de saber que, en la propera convocatòria a la que et presentis, el fet d’haver-les passat i haver-te quedat sense plaça també et comptarà com a mèrit en la fase de concurs, i això et donarà una empenta més per classificar-te.

Pensa en tot moment que el procés de selecció per concurs-oposició és el que és, i és com és, amb els seus encerts i algunes mancances, però tingues sempre al cap que unes oposicions no s’aproven, unes oposicions es guanyen! Altrament dit, que has de ser el/la millor!

Per tant, dona’t un temps per analitzar la situació, per acceptar-la, per aprendre del que has viscut… i torna a la càrrega amb molta més energia!

 

5 Consells per aconseguir l’èxit a les oposicions

I com que sabem que no has tirat la tovallola i tornaràs a intentar-ho, et portem 5 consells:

 • Fes un repàs de ‘possibles’ errades

Per tal de començar ben fresc/a a estudiar de nou és important que primer buidis la motxilla. Per tant, recorda i repassa aquells aspectes que creus que poden haver influït en el resultat. Fer un llistat de ‘possibles’ errades t’ajudarà a centrar-te i enfocar-te de nou al teu objectiu.

 • Organitza’t, planifica’t i repassa

Les oposicions són com una carrera de fons. La preparació és llarga, pot durar mesos i, fins i tot, anys. Per tant, és molt important que t’organitzis correctament i portis a terme una bona planificació realista i coherent que et permeti dedicar el temps necessari a cada tema o prova. A més, és important reservar un temps per repassar tots els temes, sobretot el que hem anat estudiant més al principi.

 • Utilitza tècniques d’estudi

Fer servir tècniques d’estudi per oposicions t’ajudarà a millorar el teu rendiment, ser més eficient, molt més productiu/va i aconseguir els resultats desitjats. Està clar que llegir i rellegir o repetir la mateixa informació únicament ens crea una falsa sensació de conèixer la informació, però l’oblidarem amb facilitat. Per tant, és important posar en pràctica tècniques d’estudi i memorística adequades per aconseguir els teus objectius. A més, és important adaptar el nostre mètode d’estudi a cada tipus de prova.

 • Deixa’t guiar i assessora’t per professionals

En una de les nostres entrades anteriors del blog, parlàvem de les raons per apuntar-se a una acadèmia de preparació d’oposicions. Encara que pots preparar-te les oposicions per lliure, comptar amb l’ajuda de professionals per reforçar algunes competències o habilitats concretes que no acabem de dominar, pot ser de gran ajuda.

 • Dosifica’t i desconnecta

Com saps, preparar-se correctament per a unes oposicions requereix d’una dedicació elevada durant un llarg període de temps. Per aquest motiu, és clau dosificar les energies i premiar l’esforç realitzat. És vital tenir una mentalitat positiva, descansar i desconnectar mentalment. Una vida sana i equilibrada, realitzar exercici regularment, passar temps amb els amics i la família… serà un bon al·licient per reprendre l’estudi amb més energia i major concentració.

 

Tens més dubtes?

Si encara tens dubtes dels passos a seguir després de no haver superat l’oposició o simplement necessites compartir-ho amb nosaltres, estem a la teva disposició. Pots posar-te en contacte [aquí] o també per WhatsApp o per telèfon al 93 280 09 90.

També et pot interessar...

Segueix-nos a...

Vols estar al dia de totes les novetats del món de les oposicions?

Tots nosaltres hem superat la mateixa oposició a la qual et vols presentar

A Xaloc, estem especialitzats en oposicions d'ensenyament per a Catalunya. El material i les classes estan dissenyats ÚNICA I EXCLUSIVAMENT per als opositors de Catalunya.

Vols estar al dia de les últimes novetats en oposicions?

Subscriu-te a la nostra newsletter i rep la informació més rellevant sobre les Oposicions Docents de Catalunya.